Neomodernismul şi Generaţia ’60. Context ideologic şi cultural
Cartea în așteptare
Evidente sau nu, cărțile au o multitudine de calități pe care le are datorează autorilor, traducătorilor, redactorilor și corectorilor – dacă este să ne gândim doar la conținut, idei, mesaj, valoare literară sau informativă; tehnoredactorilor, graficienilor, ilustratorilor și tipografilor – dacă apreciem doar estetica lor ca produse finite.
Mai sunt și alți oameni care adaugă calitate cărților: librarii, bibliotecarii, profesorii, prietenii care le-au citit, criticii de carte și cei care scriu recenzii – oricare cititor descoperă valori noi pe care și le însușește.
Îmi spunea cândva un profesor că toate cărțile sunt răbdătoare; o calitate pe care nu o remarcăm ușor dar care este adevărată, indiferent de locul unde stă cartea în așteptarea cititorului – în librărie, în biblioteca publică, a noastră sau a unui prieten…
Începând cu luna aceasta fictiuni.ro vă propune să scurtăm împreună durata de așteptare pentru o carte sau mai multe, lansând proiectul CARTEA ÎN AȘTEPTARE.
Conceptul nu este tocmai nou, probabil l-ați asocia cu cel care oferea gratis o cafea unui necunoscut.
Cum procedăm?
În fiecare lună, vă vom propune una sau mai multe cărți care își așteaptă cititorul.
Oricine își dorește să citească una dintre cărțile disponibile poate să solicite să o primească gratuit prin poștă, fără nicio obligație financiară, și să o păstreze. Există însă o altă obligație morală – aceea de a trimite pe adresa redacției o cronică de lectură pentru cartea aleasă (în termen de 30 de zile de la primirea cărții).
Pentru a participa la acest proiect, este necesar să ne trimiteți o prezentare succintă (de minimum 400 de cuvinte) a unei cărți de proză pe care ați citit-o recent și o adresă la care să vă trimitem cartea. În caz că vor fi mai multe solicitări pentru același titlu, recenzia trimisă ne va ajuta să selectăm persoana care va primi cartea.
Pentru corespondență folosiți pagina contact.
Propunerile proiectului CARTEA ÎN AȘTEPTARE pentru august 2022
1. Heaven – Mieko Kawakami (cartea autoarei japoneze a fost pe lista scurtă a titlurilor nominalizate pentru ediția 2022 a premiului International Booker, pentru că ediția în engleză a apărut în acest an).
„O poveste profund tulburătoare despre violența adolescenților, abil scrisă.“ Vogue
2. We Are Blood And Thunder – Kesia Lupo, Editura Bloomsbury YA (2019)
Un roman fantasy uimitor și original, scris de o tânără autoare de talent.
3. Rătăcitor printre stele – Jack London (traducere, adaptare și note de Nicu Gecse), Editura Pro Dao, București, 2012.
„O călătorie în astral prin vieți diferite și lumi paralele, Rătăcitor printre stele este ultima carte care a apărut în timpul vieții lui Jack London. Bazat pe viața și perioada de încarcerare a prietenului său apropiat Ed Morrell, Rătăcitor printre stele este una dintre cele mai complexe și originale lucrări ale autorului.“